ليلا خدابنده با بيان اينکه بخش حکومتي کهن دژ يکي از برج و باروهاي احتمالي شهر سلطانيه داراي 16 برج بوده است افزود:چهار برج اصلي آن نسبت به برجهاي ديگر بزرگتر از نوع سنگ توفيت است که از معدن وير در چند کيلومتري سلطانيه استخراج و توسط استادکاران آن زمان ساخته شده بود.
وي با اشاره به مدفون شدن اين سنگها به دليل ساخت و سازهاي انجام شده در دورههاي بعدي بيان داشت:در عمليات حفاري اولين نمونه اين سنگها در بخش جنوبي بيرون کشيده شد و پس از آزادسازي محوطه، هماکنون عمليات خواناسازي در حال انجام است.
به گفته اين مقام مسئول در کارگاه مرمت برج و باروي سنگي ارگ سلطانيه ؛ هم اکنون عمليات خواناسازي بخش شرقي برج و بارو در حال انجام است.
خدابنده با بيان اينکه برج و باروي يادشده داراي دو دروازه شمالي و جنوبي است که دروازه شمالي متفاوت از بقيه بخشهاست گفت: در ابتدا بر روي بسياري از اين سنگها آزمايشهاي لازم براي شناخت ويژگي سنگ، درصد جذب و خاصيت مؤئينگي و... انجام شده است.
وي ادامه داد: در کارگاه سنگ نيز سنگها به شيوه گذشته از معدن وير به صورت خام استخراج شده و استادکارها سنگها را در ابعاد مورد نظر بر اساس نمونههاي موجود متناسب با هر بخش تراشيده سپس رديف بعدي براي جاگذاري سنگها آغاز ميکنند.
به گفته وي: استادکاران از همان ابزارهاي قديمي مانند تيشه، قلم ،قلم درز و... براي تراشيدن به شکل سنتي استفاده ميکنند./119
انتهای پیام/